„Nikdo Tě nemá rád, všichni Tě nenáviděj', pos*reš to, usměj se č*ráku ...“

(Bruce Willis - Joe Hallenbeck, Poslední Skaut, „motivační formulka“)

Blog Heavy Zahrádka je podle Vás

sobota 14. dubna 2012

mini Rock Trencle, 13. dubna 2012

Po delší odmlce o sobě dali vědět pořadatelé drobného hejtmánkovického festivalu Rock Trencle. Už soupiskou účinkujících, jakýmsi kompromisem mezi dřívější lidovější nabídkou „Trenclí“ a odvážnější dramaturgií „Šrumce,“ mě tento festival oslovil, a proto jsem neviděl důvod se tam nevypravit.
Hospůdka u Bůnů leží ve středu vsi Hejtmánkovice nedaleko Broumova. Na první dobrou příliš nevybočuje ze sudetského průměru. Skromná špinavá ratejna otesaná léty socialismu: obouchaný věkovitý nábytek, zaplivaný šenk, zkrátka místo ušité na míru rockovému undergroundu. Sešlo se tu poměrné málo lidí, odhadem kolem šedesáti duší. Nebylo divu. Ten dne hráli Škwoři na nedaleké Zděřině a naši hoši hokej.
Mud from Heaven, foto Archív kapely
Nevděčného úkolu zahájit festival se ujali kluci ze začínající broumovské kapely Mud from Heaven, hrající v sestavě zpěv / kytara, kytara, basa a bicí. Zastihl jsem je odhadem v první třetině vystoupení. Troufám si říct, že v jejich případě bylo snad všechno špatně: jak písně, které Mud from Heaven nepočetnému a vlažnému obecenstvu prezentovali, tak jejich provedení.
Písně byly jednotvárné, a přestože jejich délka vzácně překračovala hranici tří minut, chyběl jim spád. Jejich provedení bylo též začátečnické. Kapela nástroje zásadně nedolaďovala. „Anglický“ zpěv zpěváka a kytaristy Vojty Vašáka byl mizerný. Písně nezachránily ani nijak zázračný zvuk, ani basákovy pohybové kreace, které mi ze všeho nejvíc připomínaly Hurvínka.
Přesto všechno bych byl k Mud from Heaven shovívavý. Odehráli teprve své třetí vystoupení a ještě se toho mají hodně co učit. Krom toho si troufám říct, že tato kapela má co nabídnout. Mám na mysli hlavně jejich šikovného bubeníka.
Asy-Metri, foto Archív kapely
Co lze prominout Mud from Heaven, nemůžu odpustit papírově daleko zkušenějším hráčům. Mezi takové počítám i broumovské thrashery z kapely Asy-Metri, hrající v sestavě zpěv / kytara, kytara, basa a bicí a kteří se podle mého skromného soudu od doby, kdy vydali debutové demo, nijak nezlepšili.
Kapela hřešila nejen na nedolaďované nástroje a krutě přebasovaný zvuk, který naštěstí pro oba dva kytaristy zakryl většinu jejich špatně zahraných sól, ale i na moderování kytaristy a zpěváka Lukáše "Krtka" Krtičky, které mě vůbec neoslovilo a přišlo mi dost vlezlé. Rovněž by neškodilo, kdyby se "Krtek" vyvaroval pokusů o čistý zpěv a kapela nehrála skladby, které ještě nemá zvládnuté.
Mordotua, foto Archív kapely
Královehradečtí deathmetalisti z kapely Mordotua hráli úplně jinou ligu. Přestože ani jejich zvuk nebyl ideální, tento nedostatek přebili spolehlivou a propracovanou instrumentací a hlavně živelností. Musím však jedním dechem dodat, že na můj vkus byla Mordotua chvílemi trochu ukecaná, což podle mě tempu vystoupení moc neprospělo. Jejich „hrdlo“ chvílemi působilo dost zmateně, ale na mém vesměs pozitivním dojmu z jejich vystoupení to už mnoho nezměnilo.
Drom, foto Archív kapely
Poslední těleso, které jsem ten večer viděl, byla liberecká kapela Drom, která obecenstvu předvedla přesvědčivý, kvalitně otextovaný, velmi dobře ozvučený (!) a hlavně fortelně odehraný komentář současného post metalu. Lakonickou komunikaci s obecenstvem bych kapele nezazlíval, spíš naopak. K této kapele se v budoucnosti určitě rád ještě vrátím.
Pankovou Existenci nové doby jsem si nechal s klidným srdcem ujít. Doufám, že mi to prominete a že spokojíte se závěrem, že Trencle jsou dobrý festival, který stojí za to navštívit.

2 komentáře:

  1. slušný text.. dík za přízeň a navi 28.4 v Ambře....

    kam-il

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I já děkuji za zpětnou vazbu. Bohužel do Ambry se na Midi Lidi nedostavím, snad příště.

      Vymazat